Materialen

Thanit Im-on
Welke maat kickbokshandschoenen moet ik kopen? Een complete gids

Inleiding

Kickboksen is een uitdagende en intense vechtsport die niet alleen je lichaam traint, maar ook je geest scherpt. Of je nu een beginner bent die net begint of een ervaren vechter die zijn vaardigheden wil aanscherpen, het dragen van de juiste maat handschoenen is van cruciaal belang. In dit blog gaan we dieper in op het belang van goed passende handschoenen, de verschillende maten die beschikbaar zijn en hoe je de perfecte maat voor jou kunt kiezen.

Waarom zijn goed passende handschoenen belangrijk?

Het dragen van de juiste maat handschoenen is essentieel om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren tijdens het kickboksen. Goed passende handschoenen bieden de volgende voordelen:

1. Bescherming tegen blessures: Kickboksen is een intense sport waarbij je veel kracht op je handen en polsen uitoefent. Handschoenen fungeren als een buffer en beschermen je handen tegen schokken en impact tijdens het slaan en trappen.

2. Comfort en grip: Handschoenen die goed passen, zorgen voor een comfortabele pasvorm en een betere grip. Dit voorkomt dat de handschoenen gaan schuiven of draaien tijdens het gevecht, waardoor je je kunt concentreren op je techniek en stoten.

3. Verminderde vermoeidheid: Als je handschoenen te groot zijn, moet je extra inspanning leveren om je vuisten te ballen en te behouden tijdens het vechten. Dit kan leiden tot vroegtijdige vermoeidheid en een afname van je prestaties.

Beschikbare handschoenmaten

Kickbokshandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, meestal aangeduid in ounces (oz). De meest voorkomende maten zijn 8 oz, 10 oz, 12 oz, 14 oz en 16 oz. Elke maat heeft zijn eigen specifieke toepassingen, afhankelijk van je lichaamsgewicht, trainingsdoelen en ervaringsniveau.

1. 8 oz: Deze handschoenen zijn vaak het kleinst en worden voornamelijk gebruikt voor wedstrijden in de lichtere gewichtsklassen.

2. 10 oz: Deze maat handschoenen wordt veel gebruikt voor wedstrijden in middelgewichtsklassen.

3. 12 oz: Dit is een populaire maat voor sparring en training bij lichtere gewichtsklassen.

4. 14 oz: Deze handschoenen zijn ideaal voor zwaardere vechters die meer bescherming en gewicht nodig hebben tijdens het sparren.

5. 16 oz: De zwaarste maat handschoenen die geschikt zijn voor sparren en training voor vechters in de zwaardere gewichtsklassen.

Hoe kies je de juiste maat handschoenen?

Het kiezen van de juiste maat handschoenen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je lichaamsgewicht en het doel van de handschoenen (sparring, wedstrijden, training). Hier zijn enkele richtlijnen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste maat:

1. Lichaamsgewicht: Als algemene regel geldt dat je je kunt laten leiden door je lichaamsgewicht bij het kiezen van handschoenmaten. Hier is een vuistregel:

  • Onder 55 kg: 8 oz handschoenen
  • 55 kg tot 65 kg: 10 oz handschoenen
  • 65 kg tot 80 kg: 14 oz handschoenen
  • boven de 80 kg: 16 oz handschoenen

.

2. Pasvorm: Elke fabrikant kan iets afwijken in maatvoering, dus het is belangrijk om de handschoenen te passen voordat je ze koopt. Zorg ervoor dat je je handen binnenin de handschoenen kunt bewegen, maar dat ze niet te los zitten.

3. Belangrijk:  Voor wedstrijden moet je de specifieke regels en voorschriften van de wedstrijdorganisatie volgen om ervoor te zorgen dat je de juiste maat draagt. Bij officiële wedstrijden worden de handschoenen ter beschikking gesteld. Bij onofficiële wedstrijden wordt verwacht dat jij zelf de juiste maat handschoenen draagt

Conclusie

Het kiezen van de juiste maat handschoenen is van groot belang voor elke vechter, ongeacht de niveau. Goed passende handschoenen beschermen je handen, verbeteren je prestaties en zorgen voor een comfortabele en veiligheid tijdens de trainingen. Vergeet niet dat de juiste maat afhankelijk is van je lichaamsgewicht, trainingsdoelen en persoonlijke voorkeur. Investeer in kwalitatieve handschoenen die bij jouw behoeften passen en geniet van een succesvolle en blessurevrije kickboks- en Muay-thai-training!