Materialen

Thanit Im-on
Welke scheenbeschermers heb ik nodig voor kickboksen- en Muay-thai? De complete uitleg!

Inleiding

Kickboksen en Muay Thai zijn veeleisende en fysiek intensieve vechtsporten die veel aandacht besteden aan zowel aanvallen als verdediging. Tijdens het beoefenen van deze disciplines worden je schenen vaak blootgesteld aan impact en trappen. Het dragen van de juiste scheenbeschermers is van cruciaal belang om blessures te voorkomen en met vertrouwen te trainen. In dit blog gaan we dieper in op het belang van scheenbeschermers, de verschillende soorten beschikbaar op de markt en hoe je de ideale scheenbeschermers kunt kiezen die perfect passen bij jouw behoeften.

Waarom zijn scheenbeschermers belangrijk?

Scheenbeschermers zijn ontworpen om je schenen te beschermen tegen schokken, trappen die je moet incasseren tijdens de trainingen en wedstrijden. Deze beschermers zijn erg belangrijk, ze bieden tal van voordelen:

1. Bescherming tegen blessures: De scheen is een kwetsbaar deel van het lichaam tijdens gevechten. Scheenbeschermers absorberen de impact van trappen tijdens de blok, waardoor het risico op pijnlijke blessures, zoals blauwe plekken en kneuzingen, aanzienlijk wordt verminderd.

2. Vertrouwen en concentratie: Met de wetenschap dat je schenen goed beschermd zijn, kun je je concentreren op je techniek en prestaties zonder afleidingen of angst voor mogelijke blessures.

3. Duurzaamheid: Scheenbeschermers beschermen niet alleen jou, maar ook je trainingspartner. Met de juiste scheenbeschermers kan je intensief trainen zonder je trainingspartner en jezelf snel te verwonden. 

Verschillende soorten scheenbeschermers

Er zijn verschillende soorten scheenbeschermers verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn de meest voorkomende typen:

1. Stoffen scheenbeschermers: Deze scheenbeschermers zijn gemaakt van elastische stof en hebben schuimvulling om schokken te absorberen. Ze zijn lichtgewicht en bieden een goede basisbescherming voor beginners en recreatieve vechters. Het biedt voldoende bescherming en is het meest goedkoopste in zijn soort.

2. Foam scheenbeschermers: Dit type scheenbeschermers is opgevuld met meerdere lagen schuim voor een betere demping en bescherming. Ze zijn duurzamer dan stoffen scheenbeschermers en bieden een hoger niveau van bescherming voor gevorderde vechters of intensieve deelnemers.

3. Lederen scheenbeschermers: Gemaakt van hoogwaardig leer, deze scheenbeschermers zijn duurzaam en bieden uitstekende bescherming. Ze zijn populair bij ervaren vechters vanwege hun betrouwbaarheid en comfort omdat ze vaak beter aansluiten op je schenen en kuiten.

Hoe kies je de ideale scheenbeschermers?

Het vinden van de juiste scheenbeschermers vereist aandacht voor enkele belangrijke factoren:

1. Maat: Kies een maat die goed bij je past en comfortabel aanvoelt. Scheenbeschermers moeten stevig blijven zitten tijdens het trainen, maar mogen je bewegingsvrijheid niet beperken. Ik raad mijn leerlingen aan dat de bovenkant van de scheenbeschermers nog onder de knieschijf moet zitten. De scheenbeschemer moet de hele scheenbeen bedekken.

2. Type en niveau van bescherming: Overweeg je ervaringsniveau en het beoogde gebruik van de scheenbeschermers. Voor beginners kunnen stoffen scheenbeschermers voldoende zijn, terwijl gevorderde vechters of diegene die vaker per weeek intensief willen trainen, de voorkeur kunnen geven aan lederen of foam scheenbeschermers voor meer bescherming en duurzaamheid.

3. Sluitingssysteem: Controleer het sluitingssysteem van de scheenbeschermers. Klittenbandriemen bieden gemak bij het aan- en uittrekken, terwijl riem- of elastische banden extra stevigheid kunnen bieden.

4. Test ze uit: Als mogelijk, probeer de scheenbeschermers uit voordat je ze koopt. Het kopen van scheenbeschermers online heeft als nadeel dat je niet kan voelen hoe het zit. Door te passen helpt je om de pasvorm en het comfort beter te beoordelen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste scheenbeschermers is van vitaal belang voor een effectieve en veilige kickboks- en Muay Thai-training. Met de juiste scheenbeschermers kun je met vertrouwen trainen, wetende dat je schenen goed beschermd zijn tegen impact en blessures. Overweeg je ervaringsniveau, het type bescherming en de pasvorm bij het selecteren van de ideale scheenbeschermers. Investeer in kwalitatieve scheenbeschermers en geniet van je trainingen terwijl je je vechtsportvaardigheden naar een hoger niveau tilt. Mijn leerlingen raad ik altijd aan om de scheenbeschermers fysiek uit te proberen om teleurstelling te voorkomen.